18 Mayıs 2009 Pazartesi

Hangi yağlar kanser yapar?


Dr. Mehmet Cingöz uzun süre yüksek ısıya maruz kalmış yağların tekrar kullanılmasında kanser oluşumunu harekete geçiren öğeler tespit edildi

Başta fast-food restorantlar olmak üzere lokantalar ve yemek fabrikaları gibi yerlerde kızartma için bitkisel sıvı yağlar kullanıldığını ve derin yağda kızartma yönteminin tercih edildiğini belirten Cingöz, bunun sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu ifade etti.
Son günlerde kızartma yağlarının magnezyum silikat ilave edilerek rengin sarıya dönüştürüldüğü ve bu ürünlerin defalarca kullanıldığına yönelik haberlere sıkça rastlandığına dikkat çeken Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, "Bu yöntemle yüksek sıcaklıklarda kızartma yağının yapısı hızla değişmekte ve okside olmaktadır. Ayrıca uzun süre yüksek ısıya maruz kalmış yağlarda yağ asidi moleküllerinin parçalanması sonucu sağlığa zararlı (karsinojik, mutajenik vb.) kanser oluşumunu harekete geçiren ve nükleik asitlerin yapısını bozabilen öğeler ortaya çıkmaktadır. Bu yağların tekrar tekrar kullanılması ise sağlığa zararlı maddelerin oluşumunu arttırmaktadır." dedi.
Yetkili kamu kurumlarının gıda güvenliği kapsamında denetimlerini sıklaştırmaları gerektiğini belirten Cingöz, "Kurumların, bu tür yağlarla işlem yapanlar ile olumsuz etkilerin giderilmesi amacıyla magnezyum silikat kullananlar hakkında yasal işlem yapmaları gerekmektedir." diye konuştu.
Restoran, lokanta gibi işletmecilere de çağrıda bulunan Cingöz, "Bu işyerleri sahiplerinden, halkımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyecek uygulamalardan kaçınmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.
CİHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder